Ta strona wykorzystuje ciasteczka ("cookies") w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Czy wyrażasz na to zgodę?

Czytaj więcej

Rola bakterii antarktycznych w regeneracji zasolonych gleb

Kategoria: Seminarium IM

Zapraszamy na seminarium instytutowe: w poniedziałek 22 stycznia o godz. 14  w sali 102B Aleksandra Goszcz z Zakładu Geomikrobiologii wygłosi seminarium pt. Rola psychro- i halotolerancyjnych bakterii antarktycznych oraz ich osmoprotektantów w regeneracji zasolonych gleb o potencjale rolniczym.

Streszczenie:

Zasolenie gleb jest rosnącym problemem, który negatywnie wpływa na produktywność rolną, głównie z powodu stresu osmotycznego i toksyczności jonowej. Problem ten stale narasta głównie przez niskie opady, wysokie parowanie, niezrównoważone praktyki rolnicze i inne rodzaje działalności przemysłowej. Obecnie dotyka on około 33% światowego potencjału rolnego, a prognozy wskazują, że do 2050 roku zasolenie może dotknąć 50% gruntów ornych.

Suplementacja zasolonych gleb bakteriami tolerującymi wysokie stężenie soli jest obiecującą metodą łagodzenia stresu osmotycznego i toksyczności jonowej. Jednak większość obecnych badań dotyczących bioaugmentacji zasolonych gleb rolniczych koncentruje się na bakteriach mezofilnych, które ze względu na stosunkowo wąski preferowany zakres temperatur, mogą wykazywać ograniczoną aktywność w chłodniejszych okresach roku. Alternatywą dla bakterii mezofilnych może być wykorzystanie bakterii psychrotolerancyjnych, charakteryzujących się intensywnym wzrostem i wysoką aktywnością w szerokim zakresie temperatur. Bakterie psychrotolerancyjne wyróżniają się wysoce skutecznymi mechanizmami przystosowania do stresu zimna i stresu osmotycznego, które mają podobne podłoże genetyczne. Jednym z tych mechanizmów jest produkcja osmoprotektantów.  Osmoprotektanty, są to związki, które mogą łagodzić efekty stresu osmotycznego i ułatwiać przetrwanie mikroorganizmom glebowym oraz roślinom. Ponadto, mogą one wpływać na poprawę fizycznych i chemicznych właściwości gleb rolniczych, w tym na lepsze zatrzymywanie wody i zmniejszenie mobilności soli. Jednakże potencjał tych osmoprotektantów w kontekście poprawy jakości gleby i wzrostu roślin jest jeszcze niewystarczająco zbadany, podobnie jak związki między właściwościami gleby a jej suplementacją bakteriami i osmoprotektantami.

Celem projektu jest zrozumienie wpływu suplementacji różnych gleb rolniczych bakteriami psychro- i halotolerancyjnymi, zoptymalizowanymi pod kątem produkcji osmoprotektantów. Projekt ma na celu wyjaśnienie skomplikowanej sieci korelacji między właściwościami gleby a kondycją roślin uprawnych pod wpływem stosowania tych bakterii i ich osmoprotektantów.