Ta strona wykorzystuje ciasteczka ("cookies") w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Czy wyrażasz na to zgodę?

Czytaj więcej

Endofity a antybiotykooporność

Kategoria: Seminarium IM

Zapraszamy na seminarium instytutowe: w poniedziałek 13 maja  o godz. 14  w sali 102B mgr Aleksandra Załęska z Zakładu Fizjologii Bakterii wygłosi seminarium pt. „Bakteryjne endofity roślinne jako ważny wektor rozprzestrzeniania antybiotykooporności”.

Streszczenie 

 Zjawisko antybiotykooporności i jego rozprzestrzenianie w środowisku naturalnym stanowi poważny problem dotykający społeczeństw na całym świecie. Jego źródłem jest stosowanie na szeroką skalę antybiotyków w medycynie i weterynarii. Znaczące ilości antybiotyków są konsumowane przez zwierzęta produkujące żywność podatne na liczne choroby bakteryjne. Antybiotyki nie są trawione w całości, ale wydalane z organizmów zwierząt razem z odchodami. Nawozy naturalne stosowane do użyźniania pól uprawnych zawierają zatem antybiotyki i ich pozostałości, które mogą zostać pobrane z gleby przez rośliny. Może to skutkować wywołaniem długotrwałej presji selekcyjnej prowadzącej do uzyskania i rozprzestrzenienia cechy lekooporności w obrębie rezystomu roślinnego, w którego skład wchodzą bakteryjne endofity roślinne, które bytując wewnątrz tkanek roślinnych mogą bezpośrednio wpływać na zdrowie konsumentów. Celem planowanych badań jest określenie zróżnicowania mikrobiomu i rezystomu buraka, szpinaku i pomidora hodowanych na glebie poddawanej i nie poddawanej nawożeniu; określenie profilu wrażliwości i mechanizmów antybiotykooporności endofitów izolowanych z roślin hodowanych na glebie poddawanej i nie poddawanej nawożeniu oraz analiza rozpowszechnienia endofitów w obrębie tkanek wybranych roślin po zastosowaniu nawożenia obornikiem.