Zakład Fizjologii Bakterii
Kierownik

dr hab. Magdalena Popowska, prof. ucz.
![]()
E-mail: ma.popowska@uw.edu.pl
Telefon: (22) 55 41420
Pokój: 419a/A
Zainteresowania: mikrobiologia, fizjologia bakterii, genetyka bakterii, biotechnologia, białka powierzchniowe bakterii gramdodatnich, antybiotykoporność, mechanizmy oporności, plazmidy oporności, Koncepcja Jedno Zdrowie.
Pracownicy
Pracownicy na stanowisku technicznym lub pomocniczym
Rafał Ostrowski – Lab Menedżer ![]()
E-mail: rafalostrowski@uw.edu.pl
Telefon: (22) 55 41424
Pokój: 423A
Doktoranci
mgr Aleksandra Błażejewska

E-mail: a.blazejewska@biol.uw.edu.pl
Telefon: (22) 55 41320
Pokój: 319A
Opiekun: dr hab. Magdalena Popowska, prof. ucz.
Zainteresowania: mikrobiologia środowiskowa, biologia molekularna, antybiotykooporność
mgr Jakub Szmytke
E-mail: j.szmytke@uw.edu.pl
Telefon: (22) 55 41 423
Pokój: 423A, CNBiCh: 3.39
Opiekun: dr Monika Hejna
Zainteresowania: lekooporność, koncepcja ‘One Health’, właściwości prozdrowotne związków roślinnych i glonowych
mgr Mateusz Szadziul ![]()
E-mail: m.szadziul@uw.edu.pl
Telefon: (22) 55 41320
Pokój: 319A; CNBCh: pok. 3.37
Opiekun: dr hab. Magdalena Popowska, prof. ucz.
Zainteresowania: mikrobiologia środowiskowa, lekooporność, koncepcja ‘One Health’, ochrona środowiska
mgr Aleksandra Załęska
E-mail:am.zaleska2@uw.edu.pl
Pokój: 304A, CNBCh: pok. 3.37
Opiekun: dr Magdalena Zaleska
Zainteresowania: mikrobiologia środowiskowa, lekooporność, koncepcja ‘One Health’, bakteryjne endofity roślinne
Tematyka badawcza obecnego ZFB związana jest z szeroko rozumianą fizjologią bakterii. Zespół badawczy zajmuje się głównie badaniami dotyczącymi mechanizmów oporności bakterii na antybiotyki, detergenty i metale ciężkie, funkcji białek powierzchniowych oraz identyfikacji nowych celów dla leków, jaki i poszukiwaniem specyficznie działających związków przeciwbakteryjnych. Przedmiotem badań są głównie bakterie izolowane ze środowiska naturalnego (gleby oraz wody), stawów hodowlanych, oczyszczalni ścieków, żywności oraz z odchodów zwierzęcych: kurzych, świńskich i bydlęcych pochodzących głównie z zakładów hodowli przemysłowej. Dodatkowo zajmujemy się też badaniami nad fizjologią i mechanizmami patogenezy oportunistycznych patogenów: Listeria monocytogenes oraz Acinetobacter baumannii.
W pracy badawczej wykorzystujemy szeroki zakres technik mikrobiologicznych, analitycznych, fizjologicznych, biochemicznych, molekularnych i bioinformatycznych. Tematyka prac licencjackich i magisterskich jest związana z aktualnie realizowanymi projektami badawczymi.
